The Eyrie Vineyards grundades av David Lett, som var den första att se Oregons potential för att odla franska druvor som trivs i kallare klimat. Hans sikte var främst inställt på druvorna kända från Bourgogne.

Sagt och gjort, 1965 planterades de första Chardonnay- och Pinot Noirstockarna i Willamette Valley, och även absolut första planteringen av Pinot Gris i Nya Världen var Davids. Hans smeknamn blev passande nog ”Papa Pinot”.

När David Lett gick bort 2008 tog sonen Jason över, som driver vineriet än idag. Vinodlingarna har växt till 25 hektar och finns i de vulkaniska jordarna i Dundee Hills. Ända sedan den första vinstocken planterades har man arbetat med en helhetsfilosofi, där respekten mot naturen är det första och viktigaste. Vare sig bevattning eller bekämpningsmedel har någonsin synts till hos Eyrie Vineyards. De är certifierade ekologiskt, men ser det bara som ett första steg i en längre process.

Att vara närvarande i vingårdarna, och att ha minimal mänsklig påverkan på vinmakningen är grundbultarna för produktionen. På det sättet får druvorna och jordmånen tala för sig själva i expressiva och eleganta viner.

Det finns också en fortsatt experimentell anda och nya druvsorter tillkommer, som Trosseau Noir.

Posted in USA Artiklar Av

Gaston Vin