Côte de Nuits är området som utgör den norra halvan av Côte d’Or. Det är uppkallat efter huvudorten Nuits-St-Georges. Här produceras några av Bourgognes, och Frankrikes – ja, världens – största och mest eftertraktade viner.

Det odlas nästan uteslutande Pinot Noir, men en del Chardonnay förekommer också. De bästa vingårdarna ligger längs ett smalt band av kalksten, på kullarna som lutar mot sydost och därmed har perfekt solexponering. Gårdar som ligger längre ner på kullarna och på flackmark producerar trevliga, men inte lika intressanta viner.

Det finns tre appellationer som står för regionens basviner: Bourgogne Passetoutgrains (där Pinot Noir kan blandas med druvan Gamay), Bourgogne Rouge och Bourgogne Blanc (som görs på Pinot Noir respektive Chardonnay), samt Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits som ligger (precis som namnet antyder) högre upp på sluttningarna och har alltså, med rätt förutsättningar, en något högre kvalitet än de övriga.

Hoppar man ett steg upp från basappellationerna hamnar vi i kategorin som kallas kommunviner, Côtes de Nuits-Villages. Vissa kommuner, oftast de som är kända för en hög kvalitet, sätter helt enkelt kommunens namn på etiketten istället; Nuits-St-Georges, Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée och Chambolle-Musigny är några exempel.

Varje kommun, eller by, utmärker de vingårdar som har ett extra bra läge (solexponering, jordmån och jordens dränering), och alltså producerar extra bra viner, med en klassificering som kallas Premier Cru. Vanligtvis sätts byns namn tillsammans med vingårdens namn på etiketten, t.ex. Nuits-St-Georges 1er cru Les Crots.

De absolut bästa vingårdarna, som står för mindre än 1% av Bourgognes odlingar, kallas för Grand Crus. Med rätt vinmakare görs av dessa druvor fenomenala viner som kan ligga många, många år i källaren. Här visas prov på Pinot Noirs mångsidighet och förmåga att återspegla sin växtplats i detalj. Vissa viner är fylliga och robusta, andra elegant parfymerade. Gemensamt för alla Grand crus är dock en djup koncentration. Den lilla tillgången och den enorma efterfrågan på de här vinerna gör att prislappen i många fall stiger till fantasi-summor.

Posted in Vinskola Artiklar Regioner Av

Gaston Vin