Julmaten i all ära, men för många av oss är det vi har i glasen minst lika viktigt. Gastons sommelier Lars Trogen guidar dig till rätt val – oavsett om du gillar att tänka traditionellt eller utanför boxen.

När man snackar julbord finns det några klassiska och klockrena val. Som till exempel finosherry till kallskuret och fisk. Eller portvin till sötsakerna och julgodiset. Och det finns såklart ett skäl till att det blivit klassiker: smakerna är helt enkelt perfekta.

– Fino dricker man ju traditionellt till kallskuret, salt och rökigt, och sådana smaker finns det gott om på julbordet. Sherry fungerar perfekt till sill, lax och patéer. Dessutom är det sjukt gott till ostron, säger Lars Trogen.

Men om man vill tänja gränserna en aning föreslår Lars även en Amontillado. Den lätta knäckigheten och fattonerna gifter sig snyggt med det mesta på julbordet.

– Eller varför inte en torr PX från Jerez de la Frontera? Kan vara svårt att få tag på, men det är verkligen lysande julbordsviner med både en torr mineralitet och knäckiga kaffetoner.

– Sake är också sjukt kul, funkar perfekt med julmaten. Extra kul blir det om man till exempel kryddar sillen med sake eller sakemarinerar laxen. Och för den som istället vill gå på vinspåret är en Kabinett Riesling eller en Muscadet sur lie suveräna val. Eller en klassiskt seriös men lätt Beaujolais, typ Fleurie. Eller varför inte en ungersk Kékfrankos? De vinerna har härliga höst- och vintersmaker som gör sig bra till julbordet.

När det väl är dags för att gå loss på de varma kötträtterna är det alltid gott med ett glas rött. Och då är det läge att korka upp julvinet nummer ett – en Syrah från norra Rhône.

– Jag skulle välja en fruktmogen Syrah från Saint-Joseph, till exempel från producenten Pierre Gonon. Perfekt stilmässigt möte, och det gör verkligen inget om vinerna har sett lite fat, säger Lars Trogen och fortsätter:

– Många svenskar har ju en fäbless för viner från Veneto, och visst, även en schysst Amarone kan fungera bra med sin mer påtagliga sötma och lite kraftigare stil. Då tycker jag också att man kan ha det som ett bryggvin: kör det även till ostarna och låt det hänga med in i efterrättsrundan.

Ja, sötsaker och efterrätter är ju helt klart något det brukar finnas gott om på julbordet. Och den perfekta matchningen där är Tawny Port, menar Lars. Och han förordar en något yngre och piggare variant.

– En tioårig Tawny är bästa allroundvalet. Mycket torkad frukt, choklad och nougat i smaken, men med bibehållen fräschör. Fungerar även perfekt tillsammans med julcigarren. För den som vill ha ett kul alternativ rekommenderar jag annars Marsala. Det behöver absolut inte vara den äldsta och mest komplexa, plocka typ en femåring.

När man väl stoppat i sig all den här julmaten kommer såklart matkoman som ett brev på posten, och då behövs det något som hjälper matsmältningen på traven. Och där kan ett glas Barolo Chinato vara ett kul alternativ till en mer klassisk bitter. Fungerar även prima att sörpla i sig mellan varmrätten och sötsakerna.

Men öl då, för många är ju det ett julbordsmåste? Om Lars Trogen får bestämma får ölen stryka på foten, i alla fall under måltiden.

– Däremot kan det vara sjukt gott med någon lätt och läskande öl för att släcka törsten och rensa paletten efter allt det salta och alla stora smaker. 

Posted in Artiklar Av

Gaston Vin