Torsdag den 17 november blir det after work på Gaston tillsammans med Pietro (Giacomo Odderos sonson, höger i bilden) från Oddero i Piemonte. Det blir en riktigt rolig kväll i sann Piemonte-anda. Ta med dina knepigaste Piemontefunderingar, fly slasket och kom till Gamla stan! Här låtsas vi att vi sitter på en bar i Milano och sippar på Nebbiolo hela kvällen.

Familjen Oddero har huserat i kommunen La Morra sedan 1700-talet. Giacomo Oddero (1926-idag) tillägnas ansvaret för dagens skepnad av Oddero som vinfirma. Giacomo var och är dedikerad till att höja kvaliteten på vinet, och inte bara sina egna utan för hela provinsen Cuneo. Genom att arbeta för något som kan liknas vid Jordbruksverket tog Giacomo fram flertalet riktlinjer och bestämmelser för att kontrollera inte bara vinproduktion men även för andra områden inom agrikultur. Arbetet som lades ner mynnade senare ut i skapelsen av Langhe’s och Roero’s DOC:er och senare DOCG:er.

Arvet efter Giacomo förs idag vidare av sjätte och sjunde generationen genom dottern Mariacristina, hennes son Pietro och hennes systerdotter Isabella. Med mer än 150 år av vinkultur bakom sig är Oddero internationellt erkända för sina högt klassade viner. Sedan 2008 arbetar man efter ekologiska principer och flertalet av vingårdarna kommer vara certifierade från och med 2017. Oddero är tydliga på den punkten att det är vingården som ska skina i vinerna. Därför är vinmakningen försiktig, traditionell och lika för en majoritet av vinerna.

Posted in Nyheter Vinbar Gamla Stan Av

Gaston Vin