Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Vingård – Clos de Caveau
Frankrike Artiklar Vingårdar

Vingård – Clos de Caveau

Le Clos de Caveau är vingården som förut ägdes av Steven Spurrier, före detta chefredaktör på vintidningen Decanter, och som sedan familjen Bungener tog över driften blev en av de första vingårdarna i Rhône att konverteras till ekologisk odling – ett arbete som sedan dess fördjupats.

Idag drivs Le Clos de Caveau av Henri Bungener, som tog över gården efter sin pappa 2004. Bland det första Henri gjorde när han tog över driften var att dela upp vingården efter jordmån och numera gör man viner som baseras på de olika terroirförutsättningarna.

Redan 1989 konverterades gården till ekologisk odling – som en av pionjärerna i Rhône. Idag arbetar huset med något de kallar "agrobiologi", vilket i princip är detsamma som biodynamisk odling. 

Domaine Le Clos de Caveau är belägen strax nedanför bergskedjan Dantelle de Montmirail, och domänen har ett av de högst belägna vingårdslägena i hela Vacqueyras. Gården är omgiven av skog, liksom av några av de bästa planteringarna i Gigondas – den AOC som gränsar till Vacqueyras.

Från domänens enklare Côtes du Rhône till de mer exklusiva vinerna är det varsam extrahering och fatanvändning som präglar vinmakningen, och slutresultatet är viner som präglas av elegans och transparens snarare än svällande muskler och kraft. 

I samtliga viner är det druvan grenache som sitter i förarsätet, uppblandad med mellan 30 och 40 procent syrah.

Posted in Frankrike Artiklar Vingårdar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR