Gaston – Wine Exploring

Kollektion Vinter

Kollektion Vinter

980 kr

Price as configured: 980 kr

Vid köp av Vinterkollektionen får du The Flying Elks nysläppta kokbok (signerad av Björn Frantzén) för 200 kr (ord. pris 250 kr).


Vinterns kollektion är här och vi har plockat ut tre viner vi gärna kombinerar med vinterns matlagning.


Kollektionens vita vin är en Riesling från Moseldalen i Tyskland, med tonvis av mogna höstäpplen, gyllene russin, rökig mineralitet och en liten sötma. Ett riktigt bra vin till skaldjur, patéer och allt som är rökt. Vinets diskreta sötma kompletterar de annars lite svåra smakerna, och syran bidrar med en kontrast till det feta. Det ena röda vinet är ett spanskt som är gjort på druvorna Carignan och Tempranillo från Montsant utanför Barcelona. Mörka toner och bläckig frukt kompletterar säsongens smakrika rätter, som grytor och stuvningar. Det sista vinet i samlingen är en hyllning till säsongens vilt; en klassiskt pepprig men frisk Côtes-du-Rhône gör sig strålande till mörkt viltkött med vinterns rotfrukter.

VINER I KOLLEKTIONEN

 • Reuscher-Haart – Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett

  Reuscher-Haart – Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett

  Mineraliteten är stommen i det här vinet. En läskande sälta och dammighet som bryter igenom ett intensivt spektra av citrus och mogna höstäpplen. Gyllene russin finns det gott om i avslutet som sedan tas över av en fin kryddighet. Riktigt gott redan nu, men klarar flera års lagring till.

  Kabinett innebär en något senare skörd av druvorna, vilken i sin tur innebär att det här vinet är halvtorrt.
  Land Tyskland
  Vin Vitt
  Region Mosel
  Druva Riesling
  År 2015
  Alkohol 7
  Drickes Utmärkt att dricka nu.
  Serveringstemperatur 6–8 grader
 • Orto Vins – Les Comes d'Orto

  Orto Vins – Les Comes d'Orto

  Garnacha står för hälften av basen i det här vinet, tillsammans med 45 procent Carignan och 5 procent Ull de Llebre. Bra koncentration och fint djup i de mörka, lite bläckiga nyanserna. Också tydliga nyanser av grafit och viol, tillsammans med tydliga men saftiga tanniner.
  Land Spanien
  Vin Rött
  Region Montsant
  Druva Carignan
  År 2014
  Alkohol 14
  Drickes Utmärkt att dricka nu, men tål 4-5 års lagring.
  Serveringstemperatur 16-18 grader
 • Domaine des Carabiniers – Côtes-du-Rhône Lunar Apogé

  Domaine des Carabiniers – Côtes-du-Rhône Lunar Apogé

  Domaine des Carabiniers har 40 hektar vingårdar på Rhôneflodens östra sida, där de odlat sina viner biodynamiskt sedan 1997. Lunar Apogé är en blandning av druvorna Grenache, Syrah, Cinsault och Mourvedre. Piggt rödfruktigt med en örtighet som avslut. Vinets strävhet och syra passar bra som kontrast mot fylligare rätter, gärna med en krämig sås till - varför inte en bit grillat kött med örtkryddig majonäs och glödbakade grönsaker? Servera vinet lätt kylt för extra fräschör och vilken kväll som helst är räddad.

  Land Frankrike
  Vin Rött
  Region Södra Rhône
  Druva Grenache, Syrah
  År 2015
  Alkohol 12.5
  Drickes Utmärkt att dricka nu.
  Serveringstemperatur 16–18 grader

RELATERADE ARTIKLAR

RELATERADE PRODUKTER

KOLLEKTIONER